Премиерлигата ќе раскине уште еден договор со рускиот пазар, тимовите ќе изгубат 43 милиони фунти

16

Премиерлигашките клубови ќе претрпат нови загуби од 43 милиони фунти со очекуваниот раскин на договорот со „Match TV“ во наредните денови. Ова треба да се случи на генералниот собир на клубовите во четврток, кога ќе се гласа за одлуката.

Новиот договор со руската телевизија беше на три години и би стапил на сила следната сезона, но тоа нема да се случи. Ова е уште една одлука од страна на Премиер лигата поврзана со инвазијата на Русија и почетокот на војната против Украина, откако околу една недела по нејзиниот почеток беше прекинат преносот на англискиот шампионат на територијата на Русија. Во тоа време, тоа ги чинеше клубовите само 6 милиони, бидејќи тоа беше прашање на месеци.

Раководството на Премиер лигата ја одложи својата одлука за новиот договор за некое време за да види како се развива ситуацијата, но изминувањето на 100-тиот ден од конфликтот и немањето каква било неодамнешна перспектива за неминовен прекин на непријателствата доведе до оваа одлука на водечките фактори. „Match TV“ има многу блиски врски со руската влада, бидејќи е во сопственост на „Газпром медиа груп“, а нејзиното создавање беше официјализирано со декрет на самиот Владимир Путин.