Продаден уште еден југословенски гигант- што вели новиот сопственик

252

Компанијата Геби од Чантавир ја купи трговската марка, мелниците, силосите и фабриката за тесто на некогашниот мелничарски гигант Фиделинка од Суботица.

Како што рекоа за РТВ во оваа компанија, која пред сè се занимава со производство на сточна храна, планираат да ги осовременат овие капацитети и повторно да го освојат пазарот за брашно и тесто под брендот „Фиделинка 1868“.

Во минатото, силосите во Александровo, предградие на Суботица, беа синоним за квалитетот и безбедноста на житото што го испорачуваат Суботица, а не само земјоделците од Суботица. А во соседната зграда се мелеа жито и се правеа тестенини без кои многу домаќинки не можеа да си ја замислат работата. Така беше сè до стечајот, во кој се најде компанијата Фиделинка пред речиси деценија и пол, кога нејзините поединечни делови продолжија да работат, горе-долу со успех, преку лизинг.

Со продажбата на неговите делови и трговската марка, банкротот практично беше прекинат пред речиси две години, а неодамна Геби од Чантавир ги презеде силосите, мелницата и пиланата.

„Оваа година ќе се работи за освежување и модернизација на самиот силос парк, што е основа на целиот овој бизнис што е сериозна сума, не само за Србија, туку и за регионот.По опремувањето на тој силос парк, за кој ќе ни треба цела година, следен чекор ќе биде реставрација и модернизација на мелничкиот дел, кој исто така ќе да бидат надгледувани од тестерот. Значи, ова е дел од тие пет години“, вели за РТВ менаџерот на компанијата Геби, Атила Андраш Ѓуричин, пренесува б92.

Во тој период, новиот сопственик планира да влезе на пазарот на мало со пченично брашно и тесто.

„Во овој момент, долгата традиција на мелничарството Суботица и самата Фиделинка се спојува со модерната традиција на индустриски бизнис претставена од Геби. Со комбинирање на овие две, така да се каже, квалитетни традиции, може да се создадат само висококвалитетни производи на Фиделинка“, тој додава.

Сметаат дека пред истекот на рокот ќе ги реализираат сите планови поврзани со Фиделинка.