Продажбата на 5G уредите во оваа земја “цвета“

36

Додека во поголем дел од светот 5G мрежата уште не почнала ни со користење, некаде нејзините корисници се бројат во милиони.

Се очекува дека продажбата на 5G телефони оваа година ќе достигне 8,4 милиони уреди во Јужна Кореја, бидејќи произведувачите практично се натпреваруваат кој ќе понуди уред кој ќе поддржува 5G мрежа по подобра цена.

Проценката е дека 5G телефоните ќе сочинуваат дури 48 % од вкупниот пазар на телефони во Јужна Кореја, а минатата година нивниот удел бил 28 %.

Бројот на претплатници на 5G мрежата во оваа земја е 5,77 милиони, според официјалните државни податоци, пишува Gadgets now.

Корејските мобилни оператори во своите услуги ја воведоа 5G мрежата минатиот април.

Исто така, се очекува дека таму на пазарот оваа година ќе се појават уште 13 нови модели на телефони кои ја поддржуваат 5G мрежата.

Фото:Pixabay