Продажбата на нови автомобили во Германија достигна најниско ниво во последните 30 години

55

Значително помалку нови автомобили се регистрирани во Германија во 2021 година, што ги покажува континуираните негативни ефекти од кризата Ковид врз клучниот автомобилски сектор, според најновите податоци објавени во средата од ДПА.

Бројот на регистрирани нови автомобили во 2021 година во Германија е намален за 10,1% на 2,62 милиони возила во споредба со 2020 година, соопшти Федералната служба за патен транспорт.

Ова е најмалиот број на нови автомобили регистрирани во водечката европска економија од 1990 година. Само во декември 2021 година, регистрациите на автомобили во Германија се намалија за дури 26,9% на годишна основа до 227.630.