Цените на храната во ЕУ продолжуваат да растат: Најмногу поскапе маслиновото масло, дури за 75 отсто

22

Цените на храната во ЕУ продолжуваат да растат, а маслиновото масло поскапе за 75 отсто во септември во однос на јануари 2021 година, објави денеска Евростат.

Според веб-страниците на организациите, податоците за вториот и третиот квартал покажуваат дека цените на јајцата, путерот и компирот во ЕУ растат нешто побавно од претходно, додека цената на маслиновото масло „не успорува“.

Компирите поскапеле за 53 отсто од јануари 2021 до септември годинава, а пикот е забележан во јуни, кога цените на оваа храна биле за 60 отсто повисоки во однос на првиот месец од 2021 година.

Јајцата беа за 37 отсто поскапи во септември отколку во јануари 2021 година, а нивната цена се стабилизираше во првите два квартали од 2023 година.

Понатаму, цените на путерот се развија на сличен начин. Врвот на растот беше во декември 2022 година, кога цените беа за 44 отсто повисоки од јануари 2021 година, но оттогаш тие постепено се забавуваат.