Прогнозите за кинеската економија продолжуваат да се влошуваат

22

Аналитичарите продолжуваат да ги намалуваат своите прогнози за кинеската економија во 2022 година и веруваат дека проблемите што го спречуваат економскиот раст оваа година ќе продолжат и следната година.

Економистите анкетирани од Блумберг очекуваат дека бруто домашниот производ на Кина во просек ќе се зголеми за само 3,5 отсто оваа година. Претходната прогноза сугерираше раст од 3,9%, додека целта за раст на БДП на кинеските власти за оваа година е 5,5%.

Влошените прогнози покажаа дека експертите не биле убедени во мерките за поддршка на економијата усвоени од кинеските власти, вклучително и стимулативен пакет од 1 трилион јуани (145 милијарди американски долари) фокусиран главно на инфраструктурни проекти. Како и од пониските каматни стапки од Народната банка на Кина, забележува Блумберг.

Прогнозите за раст на кинеската економија за првите 3 квартали од 2023 година се влошија за 0,1-0,4 процентни поени, иако прогнозата за целата година остана непроменета на 5,2%.

Според аналитичарот на Wells Fargo & Co., Брендан Мекена, рамнотежата на ризиците за економската перспектива е навалена надолу „во позадина на тековните проблеми на пазарот на недвижности во Кина и понатамошните карантински ограничувања“. Експертот проценува дека кинеската економија ќе се прошири за нешто повеќе од 3% оваа година, но гледа и можност за послаби стапки на раст.

Мерките на земјата за блокирање и ограничување на ширењето на КОВИД-19 значително ја попречија економската активност оваа година. Во меѓувреме, проблемите на пазарот на недвижности се интензивираат: купувачите се повеќе одбиваат да платат хипотеки бидејќи не се одвива изградба на станови.

Дополнителен фактор што ги влоши проблемите на кинеската економија беше топлото време и сушата, што доведе до прекин на електричната енергија во неколку региони и затворање на некои бизниси.

Консензусната прогноза на експертите анкетирани од Блумберг сугерира дека стапката на раст на потрошувачките цени во Кина ќе биде 2,3% и во 2022 и во 2023 година. Зголемувањето на цените на производителите се очекува да биде 5,5% оваа година и 1,4% следната година.

Просечната прогноза за раст на инвестициите во основни средства во Кина за тековниот квартал падна на 6,1% од 6,9%, растот на продажбата на мало на 3,5% од 4%.

Прогнозата за раст на извозот во јули-септември е зголемена на 9,5% од 7,9%, за целата година – на 8,7% од 7,5%.