Производствената активност во САД расте најбрзо од 2022 година

15

Американскиот производствен сектор е во својата најсилна позиција од 2022 година, покажаа двата извештаи објавени во понеделникот.

Производниот PMI Институтот за управување со снабдување покажа дека производствениот сектор почнал да се шири за прв пат од септември 2022 година во март, додека мерката на S&P Global покажа дека производството достигнало највисоко ниво во последните 22 месеци минатиот месец, бидејќи американската економија продолжува да импресионира.

Производниот PMI на ISM дојде со читање од 50,3 во март, што е зголемување од 47,8 во февруари и над очекувањата на економистите од 48,3, според податоците на Блумберг.

Читањето во март е највисоко за индексот од септември 2022 година и првпат производствената активност се прошири од октомври 2022 година. Читањата над 50 за овој индекс укажуваат на растечка активност, додека читањата под 50 укажуваат на контракција.

„Побарувачката беше позитивна, производството зајакна, а влезовите останаа прилагодливи“, рече Тимоти Фиоре, претседател на Комитетот за деловни истражувања за производство на ISM, во соопштението на компанијата.

Извештајот на ISM, исто така, покажа зголемување на новите нарачки и производството, откако тие подиндекси паднаа во контракција минатиот месец.

Сопствениот производствен PMI на S&P Global во понеделникот покажа дека производното производство во САД достигна највисоко ниво во последните 22 месеци во март. Пошироката мерка на производната активност на компанијата достигна 51,9 во март, што е намалување од 52,2 во февруари, што е највисоко од јули 2022 година.

„Конечното читање на S&P Global Manufacturing PMI сигнализира дополнително охрабрувачко подобрување на деловните услови во март, додавајќи ги знаците дека се чини дека американската економија повторно се прошири со солидно темпо во првиот квартал“, рече Крис Вилијамсон, главен деловен економист во S&P Global Market Intelligence.