Производството на автомобили во Британија продолжува да расте

9

Во Велика Британија, производството на возила се зголеми шести пат по ред во февруари, главно на сметка на домашната побарувачка.
Произведоа 79.997 возила, што е за 14,6 отсто повеќе од февруари минатата година. Тоа е најдобриот февруари од 2021 година, објави Британската асоцијација на производители на мотори SMMT.

Домашната побарувачка е зголемена за 58 отсто на 20.658 единици, додека побарувачката од странските пазари во февруари е повисока за 4,6 отсто. Најмногу возила од островот се извезени во ЕУ (59,9 отсто), потоа во САД (14,8 отсто).

Податоците на SMMT покажуваат дека во февруари производството на електрифицирани возила е зголемено за шест отсто на 29.038 единици.

Во првите два месеца од годинава производството на возила во Велика Британија се зголемило за 17,8 отсто на 162.904 возила, што е најдобар почеток на годината од 2021 година, резимиран е извештајот на германската новинска агенција dpa.