Просечната плата во јануари во Србија достигна 817 евра

18

Просечната бруто-плата во јануари изнесувала 132.372 динари (1129.30 евра), а просечната нето плата 95.836 динари ( 817.61 евра), објави денеска српскиот Републички завод за статистика (РЗС).

 

 

Во однос на истиот месец од претходната година, просечната бруто-плата е номинално повисока за 15,9 отсто, а реално за 8,9 отсто, додека просечната нето-плата е номинално повисока за 15,8 отсто, односно реално за 8,8 отсто.

Во однос на декември лани, просечната јануарска бруто-плата е номинално повисока за 1,5 отсто, а реално за 1,2 отсто, додека просечната нето плата е номинално повисока за 0,8 отсто, а реално за 0,5 отсто.

Просечната нето заработка за јануари изнесува 73.733 динари,(629.04 eвра) што значи дека 50 отсто од вработените оствариле заработка до оваа сума.