Прценка:ЕУ загуби 1,5 трилиони долари поради воведувањето санкции

15

Санкциите и прекинот на економските врски во Русија веќе ја чинат Европската унија околу 1,5 трилиони долари, а обемот на меѓусебната трговија исто така се приближува кон нула, изјави заменик-министерот за надворешни работи на Русија Александар Грушко на маргините на Евроазискиот економски форум.

Според Грушко, во 2013 година обемот на трговска размена меѓу ЕУ и Руската Федерација изнесувал 417 милијарди долари, во отсуство на санкции оваа година би можел да биде 700 милијарди долари, но во 2022 година бил 200 милијарди долари, за првата половина на 2023 година – 47 милијарди долари, а до крајот на годината ќе биде помалку од 100 милијарди долари. Следната година ќе биде 50 милијарди, а потоа ќе биде нула“, изјави заменик министерот, пренесува РИА Новости.

„Вкупните загуби на Европската унија – од воведените санкции и одлуките донесени во економските области за намалување на соработката со Русија изнесуваат околу 1,5 милијарди долари“, посочи тој.

„Германската индустрија купува гас по три пати повисоки цени отколку на американскиот домашен пазар, индустријата тече кон Северна Америка и сето тоа се случува и покрај деловните сигнали“, додаде Грушко.

Голема грешка на Западот

Руската Федерација претходно неколку пати изјави дека Западот направил сериозна грешка што одбил да купи јаглеводороди од Русија и ќе падне во нова, посилна зависност поради повисоките цени. Москва изјави дека оние кои ќе одбијат ќе продолжат да купуваат по повисока цена преку посредници и ќе продолжат да купуваат руска нафта и гас.