Првата земја која ќе има повеќе електрични отколку бензински автомобили на патиштата

97

Електричните возила наскоро ќе ги надминат автомобилите на бензин како второ највообичаено моторно возило на норвешките патишта, но може да поминат уште три или четири години пред да ги надминат и дизелите.

Норвешка и понатаму е водечка земја во светот по продажба на електрични возила, а од почетокот на оваа година околу 90 отсто од сите нови продадени возила во земјата биле целосно електрични.

Исто така, таа е првата земја на пат да ја забрани продажбата на нови бензински и дизел автомобили до 2025 година.

Додека продажбата на нови електрични возила значително ја надмина продажбата на бензински и дизел модели во Норвешка во последниве години, бројките на Норвешката управа за јавни патишта откриваат дека моментално има 776.003 бензински, 1.068.929 дизел, 339.724 хибридни и 700.358 електрични возила на норвешките патишта.

Од овие податоци и податоци за продажбата на нови автомобили во Норвешка, јасно е дека електричните автомобили наскоро ќе ги надминат автомобилите на бензин. Тоа ќе се случи за околу 12 месеци, доколку продолжи сегашниот тренд на продажба на електрични автомобили.

Бидејќи во Норвешка има многу повеќе дизел автомобили, ќе биде потребно малку подолго, три до четири години, за да ги престигнат и електричните автомобили.

Во јануари, електричните автомобили сочинуваа 92,1 отсто од сите нови продадени автомобили во Норвешка, бројка што во март благо падна на 89,3 отсто поради зголемените каматни стапки и намалените даночни олеснувања.

Во 2023 година, владата го укина ослободувањето од ДДВ за електричните автомобили, но и покрај овие измени, падот на продажбата беше мал.