Прво разладете се, па влезете во вода

4

plivanje-pexels

Фото: Pexels

Скокање во вода без претходно разладување може да биде ризично. Разликата помеѓу температурата на воздухот и водата е 15 до 20 степени, а тоа е премногу за сечиј организам.

Кога сме надвор изложени на топлото време, крвните садови се раширени, а штом влеземе во вода, која што има значително пониска температура, тие се собираат и притисокот нагло расте.

Тоа може да предизвика грчеви и напад на паника кај (не)искусните пливачи. Токму затоа се препорачува постепено влегување во вода или туширање пред капење.

Исто така во вода не треба да се влегува гладен, уморен, а капењето под дејство на алкохол може да биде навистина опасно.