Психолози од Универзитетот во Есекс открија која е најдосадната работа на светот

79

Студија која ја истражувала здодевноста открила работни места, карактеристики и хобија кои се сметаат за најздодевни. Откако испитале повеќе од 500 луѓе во пет експерименти, истражувачите откриле дека најдосадните работи се анализа на податоци, сметководство, чистење и банкарство.

Вака е дојдено и до заклучокот која е најдосадната личност на светот, а според резултатите од истражувањето тоа би бил човек од мало гратче кој работи на внесување податоци на работа, а во слободно време најмногу спие и гледа телевизија.

Најдосадните работи на светот

1. Анализа на податоци
2. Сметководство
3. Данок / осигурување
4. Чистење
5. Банкарство

Од друга страна, најинтересни се оние кои се занимаваат со уметност, наука, новинарство, медицина и – образование!

На листата на најздодевните хоби со кои луѓето се занимаваат во слободното време се вклучени активности како спиење, религија, гледање телевизија, следење животни и – математика.

Трудот, објавен во Personality and Social Psychology Bulletin, исто така откри дека најглупавите хоби се религијата, гледањето телевизија, гледањето птици и пушењето.
Покрај тоа, досадните луѓе ги избегнуваат големите градови за да живеат во помали градови и населени места.

Студијата на Одделот за психологија на Универзитетот во Есекс покажа дека луѓето генерално не ги сакаат и ги избегнуваат оние кои се занимаваат со здодевни работи и хоби, така што има мали шанси подобро да ги запознаат и можеби да се откажат од негативните стереотипи. И ова потоа се одразува на луѓето кои се занимаваат со стигматизирани занимања и дополнително негативно влијае на нивните животи. Оние кои се сметаат за досадни затоа се изложени на поголем ризик од разни видови зависности и проблеми со менталното здравје.

Најголемото изненадување на студијата за истражувачите беше тоа што луѓето кои работат здодевни работи затоа се сметаат за – неспособни!

„Очекуваме сметководителите да се сметаат за здодевни, но ефективни луѓе“, велат истражувачите. „Луѓето како банкарите и сметководителите се всушност многу способни и имаат моќ во општеството; можеби треба да престанеме да ги доживуваме како досадни!“