Rakuten Group ги обединува сите fintech услуги

18

Rakuten Group планира да ги интегрира своите операции за финансиско работење во една деловна поделба, со цел зајакнување на соработката и привлекување клиенти во различни области, од онлајн банкарство и кредитни картички до хартии од вредност и осигурување.

Rakuten Group и  Rakuten Bank потпишаа меморандум за разбирање за реорганизацијата, која треба да стапи на сила во октомври, се вели во соопштението на компаниите.

Rakuten Bank ќе продолжи да котира на Токиската берза по интеграцијата, додаваат тие.

Финансиите на матичната компанија, фокусирани на платформата за е-трговија Rakuten Ichiba, се оштетени од лансирањето на мобилниот оператор во 2020 година, што доведе до 14 последователни квартали оперативни загуби, пренесува Ројтерс.

За да генерира готовина, Rakuten издаде капитал и долг и продаде средства. Таа, исто така, аплицираше за котирање на својот огранок за тргување со хартии од вредност Rakuten Securities во јули 2023 година, но тоа беше одложено до следниот ноември, при што Rakuten наместо тоа продаде 30 отсто од акциите во Mizuho Financial Group.

Rakuten ќе ја разгледа можноста за откажување од плановите за котација на Rakuten Securities по реорганизацијата, соопшти групата.

Фото: Freepik