Раст на малопродажбата во Турција од 11,4 отсто во декември

15

Обемот на продажбата на мало во Турција се зголеми за 11,4 отсто на годишно ниво во декември, објави во вторникот тамошната статистичка управа.

Продажбата на храна, пијалаци и тутун е зголемена за 8,7 отсто, а продажбата на непрехранбени производи е зголемена за 16,9 отсто, а гориво за 5,1 отсто, објави ТуркСтат, јавува Anadolu Agency.

Во меѓувреме, продажбата на мало по тековни цени е зголемена за 80 отсто во однос на претходната година.

„Во истиот месец, продажбата на храна, пијалоци и тутун е зголемена за 78,8 отсто, непрехранбени (освен гориво за автомобили) се зголемиле за 85,1 отсто, продажбата на автомобилско гориво е зголемена за 62,9 отсто“, додава ТуркСтат.