Раст на профитот на Nissan во третиот квартал

14

Јапонскиот производител на автомобили Нисан забележа профит од 190,7 милијарди јени (околу 1,2 милијарди евра) во вториот квартал од својата фискална година, што трае од јули до септември, што е за 94 отсто повеќе од ланските 17,4 милијарди јени.
Во исто време, компанијата исто така ја подобри својата перспектива за целата година.

Оперативниот профит изнесува 208,1 милијарди јени (приближно 1,3 милијарди евра), што е за 56 отсто повеќе од минатогодишните 91,7 милијарди јени, пренесува германската новинска агенција dpa.

„Во текот на изминатата година значително го зголемивме оперативниот профит, што не става на патот кон остварување на нашите цели и постигнување одржлив раст. Ние, исто така, преземаме чекори за подобрување на нашиот бизнис во Кина, вклучувајќи ја и пазарната премиера на четири нови возила во втората половина на 2024 година“, рече претседателот и извршен директор Макото Учида во соопштението за печатот.

Благодарение на поволните прогнози поврзани со зајакнувањето на глобалната продажба на мало и позитивните ефекти од флуктуациите на девизниот курс, Nissan ја подобри и прогнозата за оперативниот профит за целата финансиска година. Тоа сега треба да запре на 620 милијарди јени, што е за 70 милијарди евра повеќе од првичните предвидувања. Нето добивката би требало да изнесува 390 милијарди јени, што е за 50 милијарди јени повеќе од првичните прогнози.