Раст на Волстрит по четири дена пад

12

Индексот Dow Jones и S&P 500 во четвртокот благо пораснаа на Волстрит, по четири дена пад, но тргувањето беше претпазливо, па најмногу пораснаа цените на акциите во одбранбените сектори.

Dow Jones зајакна 0,46 отсто, на 31.656 поени, а S&P 500 зајакна 0,30 отсто, на 3.966 поени. Индексот Nasdaq падна, пак, за 0,26 отсто, на 11.785 поени.

Најголем дел од тргувањето индексите го поминаа во негативната област, за да се пробијат во позитивното кон крајот на трговската сесија.

Тоа беше прва добивка за индексот S&P 500 по четири дена пад, при што загуби речиси 6 отсто.

И покрај растот на индексот, инвеститорите се во дефанзива, па вчера цените на акциите најмногу пораснаа во секторите како здравството во просек за 1,65 отсто и услугите за 1,4 отсто.

Инвеститорите не сакаат поризични инвестиции бидејќи американската централна банка ја заострува монетарната политика од март за да ја ограничи инфлацијата, која е на највисоко ниво во повеќе од 40 години.

Поради оваа причина и во септември се очекува агресивно зголемување на каматите.

Според проценките на пазарот на пари, има околу 70 отсто шанси ФЕД да ги зголеми каматните стапки за 0,75 процентни поени во септември. Исто така, се проценува дека до март следната година тие би можеле да изнесуваат 3,99 отсто.

Податоците објавени вчера покажаа дека бројот на барања за бенефиции за невработеност во САД падна повеќе од очекуваното минатата недела, што значи дополнителен притисок врз растот на платите и инфлацијата.

Затоа извештајот за вработување во САД во петок ќе биде во фокусот на инвеститорите. Во анкетата на Reuters, аналитичарите во просек очекуваат зголемување на бројот на вработени во август за 300.000, помалку од претходниот месец.

„Ако податоците се послаби, пазарот може да се зголеми, особено ако се покаже дека растот на платите забавува. Пазарот, како и ФЕД, зависи од макроекономските показатели. Во иднина, сите податоци што би можеле да сугерираат кога ФЕД би можел да ги зголеми каматните стапки ќе бидат внимателно следени“, вели Квинси Крозби, стратег во LPL Financial.

И на европските берзи вчера паднаа цените на акциите. Лондонскиот FTSE индекс ослабе за 1,86 отсто, на 7.148 поени, додека франкфуртски DAX се лизна за 1,60 отсто, на 12.630 поени, а париски CAC за 1,48 отсто, на 6.034 поени.