Расте извозот од Велика Британија во ЕУ

17

Месечниот извоз на Обединетото Кралство во Европската унија беше над нивото на 2020 година во јуни, втор последователен месец на зголемен извоз, и покрај претходната загриженост за нарушување на трговијата поради Брегзит.

Извозот од Велика Британија во ЕУ се зголеми за 14,3 милијарди фунти, а увозот за 19,1 милијарди фунти во јуни, покажуваат најновите податоци на Канцеларијата за национална статистика. Вкупниот извоз на стоки се намали за 2,2 % во јуни, што се должи на падот на извозот од 5,6%во земјите кои не се членки на ЕУ. Податоците покажуваат дека извозот во ЕУ се зголемил за 9,1% во мај и уште 1,2 % во јуни, пренесува DailyBusinessGroup.

Британскиот извоз нагло опадна во јануари, откако Британија го напушти единствениот европски пазар и царинската унија. Извозниците беа погодени од цела низа нови обичаи и бирократски барања, па многумина беа принудени да размислат за понатамошна трговија со земјите од ЕУ.

Фото: Pixabay