Рекорд на највредната европска компанија: LVMH достигна вредност од 400 милијарди евра

88

Акциите на LVMH се искачија на ново рекордно високо ниво во вторникот, давајќи ѝ на групата за луксузни стоки пазарна капитализација од 400 милијарди евра за прв пат и зацврстувајќи го своето водство како највредна компанија во Европа.

Како и другите луксузни компании со голема изложеност на Кина, LVMH имаше корист оваа година од брзото повторно отворање на втората по големина економија во светот. Сепак, некои аналитичари велат дека понатамошното зголемување на цената на акциите може да биде тешко.

„Да речеме дека чекам 500 милијарди за да го означам како пресвртница“, рече Анџело Меда, шеф на акции и менаџер на портфолио во  Banor SIM во Милано.

„Тие го гаѓаат својот последен патрон, а тоа е повторното отворање на Кинезите, а во иднина работите ќе станат потешки: тешки споредби, доларот паѓа“, додаде тој.

Акциите пораснаа за 0,4% до највисоко ниво од 795,7 евра, што на групацијата и дава пазарна вредност од нешто повеќе од 400 милијарди евра, според пресметките на Ројтерс врз основа на податоците на Refintiv.

Претходно овој месец, претседателот и извршен директор на LVMH, Бернард Арно, го смени највисокото раководство на групата, зајакнувајќи го влијанието на неговото семејство со назначувањето на неговата ќерка Делфин да го води Кристијан Диор и назначувајќи нов шеф во Луј Витон.