Рекордна потрага по работници во Хрватска: Еве кои занимања се најбарани

148

Индексот на OVI за слободни работни места за 2022 година покажува дека побарувачката за работа во однос на 2021 година е зголемена за цели 26 отсто.

А во однос на преткризната 2019 година, вкупниот број на онлајн огласи е поголем за 32,3 отсто, што укажува дека побарувачката на хрватскиот пазар на труд е на највисоко ниво во историјата, објави Економскиот институт во Загреб, пренесува Ал Џезира Балкан.

Како што беше посочено во соопштението на веб-страницата на ЕИЗ, како и изминатите години, најголем придонес во годишниот раст на побарувачката имаа огласите кои бараат работници со пониски квалификации и оние со средно образование, додека побарувачката за работници со високото образование придонесе со само 2,4 процентни поени зголемување на вкупниот број огласи.

Меѓу петте најбарани занимања биле продавачи, келнери, готвачи, магационери и книговодители.

Во 2022 година, исто така, има поголем пораст на бројот на договори на определено време во однос на договорите на неопределено време, што доведе до фактот дека учеството на договорите на определено време за една година остана речиси непроменето, од 46,2 на 46,1 отсто од сите реклами, но бројот на огласи со неопределени договори забележа намалување на учеството на 43,7 отсто од вкупните реклами во споредба со 44 отсто во 2021 година, забележаа аналитичарите на ЕИЗ.

OVI – Online Vacancy Index, е месечен индекс на онлајн слободни работни места, а неговата цел е да обезбеди навремени информации за моменталната состојба на побарувачка за работа.