Рекордни цени на бакарот – за прв пат надминаа 11.000 долари

20

Бакарот се искачи на своето највисоко ниво досега.

Фјучерсите на Лондонската берза за метали скокнаа за повеќе од 4% во почетокот на тргувањето во понеделникот, со што бакарот за прв пат го подигна над 11.000 долари за тон. На пазарот има многу оптимистички прогнози, а BHP Group Ltd. сака да го купи конкурентот Anglo American Plc главно за рудниците за бакар.

Неколку настани во 2024 година ги охрабрија бакарните бикови и привлекоа зголемен проток на шпекулативни пари. Тесното снабдување на бакарна руда поттикна разговори за намалување на производството од страна на топилниците, додека краткото стегање на пазарот на фјучерси во Њујорк овој месец предизвика глобална брзање за обезбедување на металот.

„Тоа ги однесе цените на друго ниво и многу е тешко да се нарече врв во оваа средина“, рече Крег Ланг, главен аналитичар во истражувачката компанија CRU Group, телефонски од Сингапур.

„Пазарите на стоки имаат тенденција да надминуваат.

Инвеститорите, трговците и директорите на рударството со години предупредуваат дека светот се соочува со критичен недостиг на бакар во услови на зголемена побарувачка во зелените индустрии – од електрични возила до инфраструктура за обновлива енергија. Ветеранот за стоки Џеф Кари минатата недела изјави дека бакарот е најдобрата долга трговија што некогаш ја видел.

Бакарот LME поскапе за 3% на 10.992,50 долари за тон до 12:04 часот по Шангај во понеделник.

Цените се зголемија за повеќе од една четвртина од почетокот на оваа година, што доведе до вкупните добивки за главните индустриски метали. Златото исто така се искачи на рекордно високо ниво со бакарот, при што двата метали се поддржани од оптимизмот дека американските централни банки ќе почнат да ги намалуваат каматните стапки оваа година.