Renault и Nissan инвестираат 600 милиони евра во Индија

14

Renault и Nissan имаат намера да инвестираат 600 милиони долари во производство на шест нови модели на возила во Индија, вклучувајќи и две електрични возила.
Како дел од новата долгорочна визија за Индија, компаниите планираат да го зголемат производството и да го интензивираат истражувањето и развојот, да вклучат во погоните и платформите за електрични возила и да се грижат за нето неутралните емисии на јаглерод.

Најавената почетна инвестиција ќе поддржи нови проекти кои треба да отворат 2.000 нови работни места во фабриката на Renault Nissan Automotive India (RNAIPL) во Ченаи.

Објектот во Ченаи ќе дизајнира и произведува по три нови модели за секоја компанија, на заеднички платформи од сојузите на Renault, Nissan и Mitsubishi, притоа зачувувајќи го препознатливиот стил на трите марки.

Шесте нови модели ќе вклучуваат четири теренци и две електрични возила, првите автомобили на Renault и Nissan од оваа категорија во Индија. Новите модели ќе бидат лансирани на индискиот и на странскиот пазар.

Фото: Pixabay