Рено и Гугл го прошируваат своето партнерство

24

Рено и Гугл во вторникот објавија дека го прошируваат своето партнерство во софтверски услуги за идните возила на Рено, додавајќи дека Гугл ќе стане префериран добавувач на францускиот производител на автомобили.

Партнерството со Гугл, исто така, ќе му помогне на Renault да ја забрза својата „екстремна дигитална трансформација, од дизајнот на автомобилот до неговото лансирање на пазарот преку неговото производство“, рече извршниот директор на Renault, Лука де Мео во изјавата.

Производителите на автомобили и технолошките компании, вклучувајќи ги Sony, Apple и Google, работат на развивање начини за изградба на идни автомобили во повеќе платформи слични на паметни телефони, со услуги што се наплатуваат, каде клучните ажурирања се безжични.