Рецесијата во Шведска се одолговлекува

21

Економијата на Шведска моментално минува низ двегодишна контракција поради зголемените трошоци, што ги принудува потрошувачите да продолжат да намалуваат, според економистите од втората по големина банка во земјата по пазарна вредност.

Во 2023 година, прилагодениот бруто-домашен производ (БДП) се очекува да се намали за 0,9%, како што е наведено во неодамнешниот извештај на Svedbank. Иако овој пад е нешто поблаг од претходно очекуваното, банката сега предвидува намалување на БДП од 0,3% во 2024 година, за разлика од претходната проценка за раст од 0,3%, како што објави Блумберг.

Главниот економист, Матијас Персон, истакна дека економската рецесија започна и ќе се влоши пред да се подобри. Тој додаде дека домаќинствата најверојатно ќе продолжат да ги намалуваат трошоците поради притисокот врз приходите предизвикани од високата инфлација и зголемените каматни трошоци.

Зголемените каматни стапки, исто така, вршат притисок врз шведските компании за комерцијални недвижности оптоварени со долгови, при што овие предизвици ќе опстојат бидејќи слободните работни места се зголемуваат и сопствениците на имот мора да рефинансираат значителни количини на доспеани обврзници, се вели во соопштението на Svedbank. Банката забележа дека иако некои закуподавачи можеби ќе можат да ги исполнат своите обврски, целокупното влијание врз финансиската стабилност и економијата ќе биде ограничено.

По фазата на стабилизација на приватниот пазар на станови во земјата, економистите на банката сега очекуваат цените на куќите да завршат за 15% пониски од нивниот врв на почетокот на 2022 година, што е различно од нивната претходна проценка за пад од 20%.

Сведбанк соопшти дека дополнително слабеење на шведската валута, круната, се очекува во блиска иднина, со очекувано зајакнување на валутата од средината на 2024 година.