Револуционерно решение: Книга чии страници уништуваат бактерии од загадени води

3

1

Книгата чии страници можат да се искористат како филтри за прочистување на вода успешно го помина првиот тест на терен. На страниците на оваа “книга за пиење” е испечатено упатство за користење, а страниците се кинат и се користат како филтри. Хартијата содржи нано честички од сребро или бакар што ги уништуваат опасните бактерии.

2

Книгата може да биде револуционерно решение за околу 663 милиони луѓе ширум светот кои немаат пристап до чиста вода за пиење. Тестирањата на загадена вода во Јужна Африка, Гана и Бангладеш покажаа дека хартијата уништува преку 99% на сите бактерии во водата, пишува BBC.

3

На книгата неколку години работеше д-р Тереза Данкович од Карнеги Мелон Универзитетот во Питсбург.

Данкович вели дека само една страница од книгата може да прочисти до 100 литри вода, а цела книга може на едно лице да му обезбеди доволно чиста вода за четири години.