Римац до „хејтерите“: Благодарение на тој автомобил беа отворени 2.000 работни места

66

Утрово се огласи Мате Римац на својот Фејсбук профил, испраќајќи им порака на оние кои, како што вели, го „мразат“.

Римац е познат хрватски иноватор, претприемач и основач и директор на компаниите „Rimac Automobili“ и „Grayp Bikes“.

„Колку што голем дел од јавноста тоа го презира и мрази, во Хрватска, во поранешен трговски центар, денес го произведуваме најмоќниот и најбрзиот сериски автомобил досега и најбрзиот сериски електричен автомобил. „Па, што добивам од производството автомобил кој оди 412 км/ч во Хрватска?’ На таквите не им треба одговор, нема да го разберат.

„Во голем дел, благодарение на тој „бескорисен автомобил“, во Хрватска беа отворени 2.000 работни места (над 1.000 инженери), привлечени се 830 милиони евра капитал од најдобрите инвеститори во светот и над 400 странски експерти (најчесто од Обединетото Кралство, Италија и Германија) со знаење делегации од производители на автомобили доаѓаат во Загреб буквално секој ден – само денес ги има четворица овде (двајца германски, еден италијански и еден британски).

„Кампусот, развојно-истражувачки центар од 100.000 квадратни метри и инвестиција од над 200 милиони евра, веќе е распродаден (сите простори резервирани за познати проекти) и веќе размислуваме за Кампус II. Да, познато е дека ги пропуштаме роковите и за некои работи е потребно време подолго од очекуваното, но ваквите работи не се случуваат преку ноќ.

„Поминаа 11 години од коцката и првиот вработен, мислам дека не е толку лошо. Не ми е гајле за другите, мрази и плукај колку сакаш. Горд сум на овој тим што, со огромниот труд, труд и знаење создадоа чудо. А ние само што почнавме“, напиша Римац.