Римац го најави новиот Bugatti: „Можам да направам нешто лудо“

54

Се шпекулира со години, дури и децении, дека Bugatti може да понуди седан, можеби дури и SUV, но сигурно барем уште еден модел.

Шпекулациите сега завршија бидејќи Мате Римац за „Мотор Тренд“ откри како треба да изгледа иднината на Bugatti, пишува Index.hr.

Пред две години, Римац ја сметаше идејата дека може да биде шеф на Bugatti, невозможна, а сега активно учествува во креирањето на иднината на производителите на најпрестижните хиперспортски автомобили.

Реномираното списание вели дека Мате е „нов шериф“ кој сака и може да направи нешто многу повеќе од Bugatti, па во својата гама гледа различни модели и, очекувано, електричен или барем електрифициран погон.

„Можам да направам нешто лудо“, Мате најави промени во компанијата, а потоа малку се отвори: „Можете да направите многу со тој бренд. Можеби теренец или купе со долга хауба или нешто апсолутно лудо за кое никој не размислувал“.

Тука работите се јасни. Rimac ќе развие два нови модели на Bugatti, до 2030 година. Првиот е бензински-електричен хибрид, а вториот е електричен модел. Мате јасно објаснува дека VW е премногу голем и дека неговиот развој на хиперспортски автомобил би чинел милијарди. Како производител на мала серија, ќе може да го оптимизира развојот и, што е најважно, нема да биде ограничено на бензинскиот мотор W16.