Романија ја замени Бугарија по сиромаштија во ЕУ

83
Homeless man sleeping out in the cold

Со најголем дел од населението, загрозено од сиромаштија во ЕУ, е Романија. Таму, над 35% од населението е изложено на ризик од материјално лишување. Ова го покажуваат податоците на европската статистичка служба Евростат.

На второ место е Бугарија. Тука 33,6% од луѓето се изложени на ризик од сиромаштија и материјално лишување. Нашиот јужен сосед Грција, исто така, е во топ 3 – со 27,5% од населението загрозено од сиромаштија.

Во првите пет сe наоѓаат и Шпанија и Литванија.

Вкупно, 27,6 милиони луѓе минатата година беа во тешка финансиска и социјална состојба, а 27,1 милиони луѓе живееја во домаќинства со низок интензитет. Еден од пет луѓе во ЕУ е изложен на сиромаштија.

Земјите со најнизок процент на луѓе изложени на ризик од сиромаштија се Чешка (11,5%), Словачка (13,8%) и Словенија. (14,3%), Холандија (15,8%) и Финска (15,9%).

Речиси 6 милиони луѓе во ЕУ живееле во домаќинства под ризик од сиромаштија, тешко материјално и социјално лишување и многу низок интензитет на работна сила.