Рубини: Credit Suisse е преголем за да се спаси

84

Швајцарскиот заемодавач Credit Suisse можеби е преголем за да се спаси, предупреди во средата економистот Нуриел Рубини, бидејќи акциите на проблематичната банка паднаа на рекордно ниско ниво.

„Проблемот е што Credit Suisse, според некои стандарди, може да биде преголем за да пропадне, но исто така и преголем за да се спаси“, изјави Рубини, кој е познат како Доктор Пропаст.

„Не е јасно дека регулаторите на банките имаат ресурси да дизајнираат спасувачки пакет“, додаде тој.

Од другата страна на Атлантикот, три регионални американски банки пропаднаа минатата недела – SVB, кредитор со седиште во Калифорнија, кој главно се грижи за стартапи и технолошки компании.

Федералните регулатори ја презедоа банката  и ветија дека ќе им исплатат компензација на клиентите, дури и ако нивните депозити го надминат нивото од 250.000 долари што го осигура Федералната корпорација за осигурување на депозити (FDIC).