Русија: Футуристички аеродром посветен на истражувањата на вселената

3

samara aerodrom

Архитектонското биро Nefa Architects го комплетира футуристичкиот дизајн на терминалот на меѓународниот аеродром Курумоч во областа Самара во Русија, пишува Freshome.com.

samara aerodrom 3

Ентериерот на новиот аеродромски терминал е посветен на ерата на истражувањата на вселената.

samara aerdrom 1

Курумоќ е најголемиот аеродром во регионот Волга со голем број домашни и меѓународни летови, а овој проект е дел од големиот план за проширување на неговиот капацитет.

samara aerodrom 5

Целта на архитектите е да направат естетски и пријатен простор, којшто ќе овозможи максимална удобност на патниците. Додека го очекуваат својот лет, патниците ќе можат да уживаат во музика од филмовите Соларис и Војна на ѕвездите.

samara aerodrom 4

Доколку некој се доближи до ѕидовите на терминалот, ќе го чујат звукот на авионите што го поврзува терминалот со сето она што се случува на пистата.

samara aerodrom 2

Заоблените форми, капсулите за одмор и кабините за пушење изгледаат како да се позајмени од некој филм за вселената од 60-тите и 70-тите години на минатиот век.