Русија го намали извозот на нафта во август

49

Во август Русија го исполни најавеното намалување на извозот на нафта по морски пат до 2,94 милиони барели дневно. Извозот беше помал само во декември (2,91 милиони барели дневно) откако ЕУ и Г7 воведоа плафон на цената на руската нафта.

Намалувањето на понудата доведе до раст на светските цени на нафтата, а исто така овозможи цената на руската нафта да ја надмине границата, пренесува Комерсант. Во јули Русија во просек извезувала 3,1 милиони барели нафта дневно. Намалувањето на извозот е дел од заедничките напори со Саудиска Арабија за поддршка на цените на суровата нафта.

Овие потези им овозможија на руските нафтени компании да го намалат попустот на нафтата од Урал, чија цена надмина 70 долари за барел во август. Москва веднаш не прецизираше на која основа ќе се постигне намалување на извозот на Транснефт во третиот квартал.

Русија ќе започне со зголемување на извозот на нафта во септември, а тамошните рафинери го користат намалувањето на извозот во август за да се справат со поправките на системот. Дел од вишокот нафта се складира во рафинерии. Во септември не се очекува намалување на производството.

Во август Русија одржа стабилно ниво на производство на нафта и кондензат на 10,7 милиони барели дневно, а рафинирање на нафта на повеќе од 5,6 милиони барели дневно, додека резервите се зголемија за два милиони барели. Во меѓувреме значително се намалија попустите за купување руска нафта во Кина и Индија.