Русија: Не нѝ е потребна Украина за транзит на нашиот гас во Европа

14

Директорот на одделот за економска соработка на руското Министерство за надворешни работи, Дмитриј Биричевски, изјави дека доколку Украина не сака транзит на руски гас, Русија ќе се снајде без него, но дека за тоа се уште не се зборува. Биричевски за Спутник рече дека Русија ќе може да ги исполни сите обврски во врска со испораката на гас во Европа, но дека тоа не значи дека ќе се откаже од транзитот преку Украина.

„Ако Украина не сака да дозволи нашиот гас да помине низ нејзината територија, за што се сомневам, тогаш веројатно ќе можеме без неа. Но, колку што знам, се уште не се зборува за тоа “, рече рускиот дипломат.

Рускиот претседател Владимир Путин минатата недела изјави дека Русија е подготвена да транзитира гас преку Украина по 2024 година и дека обемот и временската рамка на договорот ќе зависат од потребите на Европската унија.

Претходно, директорот на „Газпром“, Алексеј Милер, изјави дека компанијата е подготвена да го продолжи транзитот на гас преку Украина по 2024 година, почнувајќи од економската изводливост и техничката состојба на украинскиот гасоводен транспортен систем.