Русија се подготвува да заплени странски компании кои имаат намера да заминат од земјата

66

Русија подготвува нов закон со кој ќе може да ја преземе контролата врз локалните компании на западните брендови, кои решаваат да ја напуштат земјата поради нападот на Москва врз Украина, што ги зголемува влоговите за мултинационалните компании кои се обидуваат да ја напуштат.

Законот, кој би можел да стапи на сила за неколку недели, ќе и даде на Русија широки овластувања да интервенира таму каде што има закана за локалните работни места или индустријата, што ќе им отежне на западните компании да го напуштат рускиот пазар, освен ако не се подготвени да преземат голем финансиски удар, според Ројтерс.

Подготовката на актот за конфискација на имот на странски инвеститори, како што се додава, уследи по егзодусот на западните компании, како Старбакс, Мекдоналдс, пиварницата АБ ИнБев и многу други, а во ситуација кога руската економија, под западни санкции, се соочува со рецесија и двоцифрена инфлација.