Русија значително ги зголеми испораките на гас и нафта за Кина

11

Испораките на руски гас и нафта во Кина значително се зголемија во текот на јануари и октомври оваа година во споредба со истиот период во 2021 година, објави во неделата Генералната царинска управа на Кина.

Според нејзините податоци, испораките на течен природен гас скокнале за 32 отсто на годишно ниво, на 4,98 милиони тони. Во долари, зголемувањето беше 157% и надмина 5,3 милијарди долари.

Русија во моментов е четврти најголем снабдувач на гас за Кина, по Австралија, Катар и Малезија.

Додека податоците покажуваат дека увозот на гориво во Кина од Катар, исто така, се зголемил во првите десет месеци од оваа година, пратките од Австралија и Малезија се намалуваат.

Кинескиот увоз на нафта од Русија исто така порасна во овој период, за околу 9,5% до 71,97 милиони тони.