Русите ја кренаа рампата: Испораката на гас во Германија одобрена на 90 дена

16

Руската влада одобри привремено укинување на санкциите и дозволи проток на природен гас во Германија на 90 дена.

Уредбата на руската влада, имено, овозможува транспорт на гас преку гасоводот Јамал ​​до компанијата „Гаспром маркетинг и трејдинг Сингапур“, која е дел од Гаспром Германија.

Пред неполни две недели Кремљ објави дека руските санкции наметнати на поранешниот германски оддел на државната гасна компанија Газпром и други субјекти значат дека овие компании повеќе не можат да добиваат природен гас од Русија.

Германија, најголемиот клиент на Русија во Европа, ја префрли контролата на Гаспром Германија на германскиот енергетски регулатор на почетокот на април за да ја обезбеди енергетската безбедност на земјата.