Руската пченица ќе ги преплави пазарите

26

Жетвата на пченица во Русија би можела да достигне 92,9 милиони тони, објави локалната логистичка компанија Русагротранс.

Американското Министерство за земјоделство предвидува 90 милиони тони, без Крим, аналитичарите на SovEcon 91,6 милиони тони, а консултантската компанија ИКАР 92 милиони тони, сето тоа блиску до рекордните 92 милиони тони собрани минатата година, пишува Seebiz.

На крајот на октомври, Министерството за земјоделство значително ја зголеми прогнозата за жетва на жито за 2023 година на 140 милиони тони, од кои 93 милиони тони.

Она што е поважно за светските пазари, како што пишува Агрархеуте, е што се очекува голем извоз од таа земја, рекордни 37,5 милиони тони пченица, поради големите залихи од претходната година. Оваа огромна сума врши голем притисок врз светските извозни цени. Во исто време, големите извозници како Австралија и Канада имаат помала реколта оваа година и послаб извозен потенцијал.

Ни Украина поради логистички проблеми годинава не може да извезе пченица како лани, иако има подобра реколта.

Најголеми увозници на руска пченица, со околу 40 отсто од извозот, во последните години се Египет и Турција. Египет увезувал 80 отсто жито од Русија, но и од Украина. Турција го преработува во брашно за извоз во Блискиот Исток, Африка и Азија. Иран и Сирија се исто така големи купувачи.

Според Руската унија за жито, извозот на пченица достигна месечен рекорд на сите времиња од 5,8 милиони тони во септември 2023 година. Вкупен извоз во првиот квартал од сезоната 2023/24. (започнува овој јули и трае до крајот на јуни 2024 година) беше за 59 отсто поголем од претходниот.