Руската централна банка ги задржа постојните каматни стапки

18

Централната банка на Русија во петокот одлучи да ја задржи основната каматна стапка непроменета на 16 отсто, предупредувајќи дека инфлаторните притисоци остануваат високи и дека тешките монетарни услови ќе продолжат уште долго додека инфлацијата не се врати на целниот опсег од четири отсто.

Циклусот на стегање на банката можеби е завршен, но сè уште нема услови за олеснување на трошоците за задолжување, задржани од силната побарувачка на потрошувачите и инфлаторното влијание на широкиот недостиг на работна сила, пишува Yahoo Finance.

„Домашната побарувачка продолжува да го надминува капацитетот за проширување на производството на стоки и услуги. Затегнатоста на пазарот на труд повторно се зголеми. Засега е прерано да се суди за темпото на идните дезинфлациски трендови“, објави Банката на Русија.

Инфлацијата, главната причина за загриженост за руската централна банка, беше 7,4 отсто минатата година во споредба со 11,9 отсто во 2022 година. Економистите очекуваат инфлацијата да остане далеку над целта на централната банка од четири проценти оваа година.