Руски UAZ ќе произведува електрични автомобили

11

Рускиот производител на автомобили UAZ одлучи да електрифицира некои модели на автомобили. На компанија која нема искуство во производство на електрични автомобили и беше потребна помош од партнер од Чешка.

UAZ наскоро ќе потпише нов договор со чешката компанија MV Motors, во согласност со кој ќе добие пристап до нејзините технологии. Планот е автомобилите да се извезуваат во странство.

Марката MV Motors стана позната во 2018 година кога го претставија своето електрично купе Luka EV во стилот на 1950 -тите. Соработката со UAZ беше официјално објавена во февруари 2020 година, пренесува Спутник.