Руските нафтени компании одлучуваат дали да го намалат производството или извозот

58

Руските нафтени компании ќе одлучат дали ќе го намалат производството или извозот на нафта, во согласност со планираното намалување на извозот на нафта во август, изјави во четвртокот вицепремиерот Александар Новак, пренесува Anadolu.
Во јули, Русија објави дека ќе го намали извозот на нафта за 500.000 барели дневно (bpd) во август за да обезбеди стабилност на пазарот.

Одлуката е донесена истиот ден кога Саудиска Арабија и Алжир објавија дека ќе го намалат производството за еден милион барели дневно или 20.000.

„Компаниите самостојно ќе одлучуваат како ќе работат, дали ќе го намалат извозот или ќе го намалат производството. Но, генерално, целта е да се намалат испораките на светските пазари“, рече Новак.

Тој додаде дека ова решение ќе го балансира пазарот во период на мала побарувачка и, следствено, значи дека Русија ќе испорачува помалку нафта на светските пазари.

Новак, исто така, рече дека Русија ќе се држи до прогнозата за производство од 515 милиони метрички тони нафта во 2023 година.

„Не ја сменивме целта за 2023 година – 515 милиони метрички тони. Тоа е веќе врз основа на одлуките што се донесени, вклучително и намалувањето на производството“, рече тој.

Тој додаде дека Русија работи на својата прогноза за производство за 2024 година и дека таа ќе биде објавена во наредните месеци.

Русија произведе 535 милиони метрички тони нафта во 2022 година, што е за два отсто повеќе од претходната година, додека извозот се зголеми за седум отсто минатата година, и покрај санкциите на Европската унија и ограничувањата на цената на нејзиниот извоз.

Фото: Freepik