САД ја престигнаа Кина по бројот на милионери и милијардери

46

Соединетите држави брзо ја престигнаа Кина по број на милионери и милијардери, покажа нов извештај.

Во моментов има повеќе од 5,5 милиони Американци со средства од повеќе од 1 милион американски долари, што претставува зголемување од 62% во текот на изминатата деценија и многу над глобалната стапка на раст од 38%, според Извештајот за богатството на САД за 2024 година на Henley & Partners и New World Wealth.

Во изминатите пет години, популацијата на милионери во САД порасна за 35%, речиси двојно побрзо отколку во Кина. 37% од светските милионери сега живеат во САД, во споредба со 35% во 2018 година.

Дивергенцијата расте уште повеќе на врвот на скалата на богатството. Така, САД имаат 9.850 центимилионери – оние вредни 100 милиони долари или повеќе – во споредба со 2.352 во Кина. Соединетите Американски Држави имаат околу 788 милијардери наспроти 305-те во Кина.

„САД остануваат неприкосновен светски лидер во создавањето и акумулацијата на приватно богатство“, се наведува во извештајот.

Доминик Волек, раководител на групата приватни клиенти во Хенли, рече дека строгото заклучување на „Ковид“ во Кина заедно со зголемената владина интервенција во приватниот сектор го забави растот на создавањето богатство.

„Кина сигурно многу забави поради овие елементи и САД имаат корист од тоа“, рече тој.

Преминот од Кина во САД се рефлектира и во моделите на миграција на богатството. Нето 13.500 кинески милионери ја напуштија Кина во 2023 година, што е нов рекорд. САД имаа нето прилив од 2.200 милионери во 2023 година и проектиран прилив од 3.500 во 2024 година, според извештајот на Хенли.

„САД остануваат главна атракција за богатите технолошки претприемачи и инженери, особено од Азија, Европа и Велика Британија“, се вели во извештајот.

Водството на Америка во создавањето богатство се прелева на потрошувачка и инвестиции. Извештајот на UBS и Art Basel открива дека САД се лидери во глобалната продажба на уметнички дела, со 42% од продажбата по вредност. САД, исто така, водат во светот во продажба на најскапите уметнички дела.

Бејн сега предвидува дека Кина ќе учествува со само 35% до 40% од глобалната потрошувачка на луксузни стоки до 2030 година, малку повеќе од сегашните нивоа. Според Бејн, вкупната потрошувачка за луксуз во Кина е за околу 40 проценти помала отколку во 2019 година. Продажбата на луксузни стоки во САД минатата година изнесуваше 80 милијарди долари, додека во Кина беше 52 милијарди долари, откри Бејн.

Додека аналитичарите и економистите велат дека Кина ќе продолжи да биде главен извор на раст на луксузот и богатството во наредните години, САД станаа и доминантен пазар и извор на раст за економијата со висока нето вредност.

„Можностите за создавање богатство во САД се неспоредливи на глобално ниво“, рече Волек.