Само еден екс-ју аеродром меѓу 100-те најпрометни во Европа

100

Само еден аеродром од поранешна Југославија влезе во топ 100 најфреквентни во Европа.
Станува збор за белградскиот аеродром Никола Тесла, покажуваат податоците на Меѓународниот совет за аеродроми (АЦИ) за 2022 година.

Со 5.610.364 превезени патници се најде на 81. место во Европа, пред Рига, Тирана, Белфаст и Луксембург, но зад Софија, Солун и Малта. Значајно е што во текот на втората половина на 2022 година беше рангирана на 76-то место на континентот со опслужени 3.468.058 патници, надминувајќи ја Софија и веднаш зад Солун со 3.499.838 патници, објави Ex-Yu Aviation News.

Инаку, најфреквентен европски аеродром минатата година беше Истанбул со повеќе од 64 милиони патници.

Aеродром                            Ранг

Белград                                81 место

Загреб                                  114 место

Приштина                             117 место

Сплит                                   119 место

Дубровник                            129 место

Скопје                                  130 место

Сараево                               148 место

Подгорица                            153 место

Задар                                   157 место

Љубљана                             159 место