Samsung со силен раст на добивката во последното тримесечје од 2020 година

7

Јужнокорејскиот технолошки гигант, Samsung Electronics оствари силен раст на добивката во последното тримесечје од минатата година, но очекува послаби резултати на почетокот на оваа година, поради слабиот долар и неизвесност што ги создава новиот бран од пандемијата.

Нето добивката на водечкиот производител на чипови и паметни телефони во последното тримесечје се зголеми за 26,4% на шест милијарди долари, поттикната од силната побарувачка за чипови и екрани во време на пандемија.

Оперативната добивка на компанијата порасна за 26,35%, а приходите се зголемија за 2,78%.

Се проценува дека побарувачката за чипови и паметни телефони ќе остане силна и на почетокот на 2021 година, но се изразено воздржани во рамки на “супер циклусот“, што според аналитичарите би требало да почне оваа година.

Фото: Facebook