Сауди Телеком купува 10 отсто од акциите на Телефоника

17

Саудискиот Телеком купува речиси 10 отсто од акциите во шпанската Телефоника за околу 2,25 милијарди долари. Шпанскиот телекомуникациски оператор, кој веќе подолго време е во неволја, се подготвува да претстави нова стратегија за идниот раст.

Компанијата контролирана од саудиската влада купи околу 569,3 милиони акции и користи финансиски инструменти кои заедно ќе ѝ дадат 9,9 отсто од акциите на операторот штом регулаторите ќе го одобрат, според официјалното поднесување. Трансакцијата беше финансирана од комбинација на сопствени средства на компанијата и банкарски долг. Приемите на американскиот депозитар на Телефоника се зголемија за 2,05 отсто во вторникот во Њујорк, пишува Блумберг.

Оваа аквизиција секако ќе го привлече вниманието на шпанската влада, која ја гледа Телефоника како компанија од стратешко значење, оперативна инфраструктура која е од клучно значење за одбраната и безбедноста на нацијата. За купување удел од повеќе од пет проценти може да биде потребно одобрение од владата.

Телефоника има две шпански банки како нејзини главни инвеститори, CaixaBank и Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, а заедно поседуваат помалку од 10 отсто од компанијата.

Во соопштението Саудискиот Телеком јасно стави до знаење дека не планира да ја преземе контролата или мнозинскиот удел во Телефоника. „Ова го гледаме како привлечна инвестициска можност за да го искористиме нашиот силен биланс додека ја одржуваме нашата политика за дивиденда“, се вели во соопштението објавено од Блумберг.

Уделот на Саудиски Телеком, исто така, го нагласува растечкото влијание на блискоисточните оператори во Европа. Телекомуникациската групација „Емирати“ со седиште во Абу Даби стана најголем акционер на Групацијата Водафон, согласувајќи се да плати 2,4 милијарди долари за контролен удел во одредени деловни операции на PPF Telecom Group во Југоисточна Европа.

Саудискиот Телеком е 64 отсто во сопственост на саудискиот суверен богат фонд, со кој претседава престолонаследникот Мохамед бин Салман. Во прашање е најголемата телекомуникациска компанија на Блискиот Исток.