СБ:Ефектите од војната во Украина се одразуваат на Западен Балкан преку каналот на суровините

40

Во Западен Балкан, стапката на раст ќе падне на 3,2 проценти во 2022 година, а ефектите од војната во Украина се прелеваат во овој подрегион главно преку каналот на суровините, истакнува Светска банка во својот ажуриран економски извештај за Европа и Европа и Централна Азија.

На среден рок, подрегионот се очекува да има корист од неодамна усвоениот Економски и инвестициски план на Европската унија за Западен Балкан, кој ќе мобилизира средства за поддршка на конкурентноста и инклузивниот раст, како и зелената и дигиталната транзиција, соопшти Светска банка.

Иако уделот на економската активност директно поврзана со Русија и Украина е релативно мал за Западен Балкан како целина, неколку земји сè уште се ранливи на шокови од Русија, вклучувајќи ја Црна Гора за 11 отсто од нејзините директни странски инвестиции и Србија за 5 отсто од нејзините извозот и 5,4 отсто од увозот.

Светска банка предупредува дека многу поакутни ризици во Западен Балкан произлегуваат од можните нарушувања во снабдувањето со природен гас и нафта.

Подрегионот увезува 67 отсто од својот природен гас од Русија, а Босна и Херцеговина,С. Македонија (преку бугарскиот гасовод) и Србија се целосно зависни од снабдувањето со природен гас на Русија, се вели во извештајот.

Како и во случајот со Централна Европа, индиректните ефекти од руско-украинскиот конфликт претставуваат значителен ризик за Западен Балкан, особено ако конфликтот предизвика забавување на економијата на еврозоната.

Западен Балкан во голема мера се потпира на еврозоната како дестинација за 63 отсто од нејзиниот извоз, додека повеќе од половина од директните странски инвестиции и речиси две третини од сите дознаки што пристигнуваат во подрегионот доаѓаат од еврозоната, соопшти Светската банка.