Сбербанк Европа се затвора

24

Сбербанк Европа, подружница на руската Сбербанк, нема да прогласи несолвентност, туку ќе спроведе затворање.

Со продажба на заеми на други банки, Сбербанк Европа, која работеше под австриска лиценца од Виена, плати трицифрена сума на Осигурување на депозити Австрија(ESA), која ги обештети клиентите.

Инаку, ESA досега има исплатено повеќе од 900 милиони евра на клиентите на Сбербанк.

Во март, оттаму пресметаа дека ќе треба да покрие депозити во Сбербанк Европа во вкупна вредност од околу 947 милиони евра.

ESA мораше да ги покрие депозитите на околу 34.800 клиенти од Германија, кои уплатиле пари во онлајн банката Сбербанк Директ.

Во Австрија, ESA мораше да ги покрие депозитите на околу 120 клиенти.

Сбербанк Европа одржа вонредно собрание на акционери на 21 април, на кое беше донесена одлука за распуштање и затворање на банката.

По тој повод, на менаџментот на банката му беше наложено да ги продаде средствата и побарувањата.

Според АПА, Сбербанк успеала да продаде значителни пакети на побарувања и да изврши исплата на ESA.

Заеми од Сбербанк Европа купуваа првенствено австриската Баваг банка, Анади банка и Комуналкредит, но и турската Дениз банка.

Така, редовното исклучување на Сбербанк Европа ќе се изврши до крајот на годината.

Сбербанк Европа навлезе во проблеми поради санкциите против Русија, бидејќи надлежните австриски власти и забранија на банката да работи на 1 март.