Се активираат XRP китовите

24

Компанијата за аналитика на блокчејн Santiment откри дека китовите, кои чуваат помеѓу 1 милион и 10 милиони XRPs, се „полнат“ со шестата најголема криптовалута според пазарната капитализација во услови на моментална нестабилност на пазарот на дигитални средства.

Според Santiment, најбогатите XRP портфолија ги зголемиле своите колективни поседи за 2,4% за само 11 дена.

„XRP китовите, кои поседуваат меѓу 1 милион и 10 милиони XRPs, колективно се акумулираат и сега имаат најголем процент од понудата на средства за 2 месеци. Ова е најактивната транша од носители и моментално држи 6,12% од сите XRPs“.

Santiment додава дека групата на китови, која поседува најмалку 10 милиони XRPs, поседува најголем дел од вкупната понуда на монетата.

Компанијата тврди дека неодамна се зголемил и бројот на богати сопственици на Биткоин. Тие рекоа дека бројот на портфолија кои содржат помеѓу 100 и 1.000 БТК се зголемил и покрај падот на цената на водечкото дигитално средство.

„Бидејќи Биткоинот продолжува да лебди околу 29.600 долари, бројот на клучни адреси на китови (кои содржат од 100 до 1.000 БТК) продолжува да расте по масовниот „дампинг“ на крајот на јануари. Историски гледано, видовме корелација помеѓу цената и адресното количество на оваа транша“.

Гледајќи го Etherium, компанијата забележа дека таксите за трансакции неодамна паднаа на 2,54 долари, најниска за платформата за паметни договори од јули. Santiment рече дека цената на ETH се зголемила историски откако таксите паднале под 5 долари.

„Просечните такси за Ethereum се екстремно ниски, а во моментов трговците ги чинат само 2,54 долари по трансакција. Ова е најниското ниво на цена на ETH од јули. Историски (но во никој случај автоматски) цените на ETH се зголемија бидејќи просечните трансакции паднаа под 5 долари.