Се ближи ли крајот на биткоин зимата?

79

Крипто-зимaтa е во својата деветта недела и биткоинот сè уште не може да се ослободи од студот кој го „оковува“, според анализата на Ројтерс.

Пазарните показатели светат „жолто“ и „црвено“ за најголемата криптовалута по пазарна капитализација, која изгуби една третина од својата вредност за само два месеци.

Па што е следно?

Ограничената историја на биткоинот не дава многу насоки за развојот на крипто-зимата, која се дефинира како долг период на „мечешко“ расположение за еден месец или повеќе.

Досега имало пет такви зими од 2017 година и три од 2021 година. Минатогодишните две „несреќи“ траеја соодветно 14 и 10 недели, со што се избришаа 45% и 47% од цената на биткоинот, соодветно. Ако може да се сметаат за нормални, тогаш последниот пад на цената на токенот – за 36% за осум недели – има уште долг пат да помине.

„Биткоинот едноставно не е привлечен за инвеститорите на мало во моментов. Никој навистина не го гледа овој потенцијал за биткоинот да донесе 10 пати поголем принос, вели Џозеф Едвардс, шеф на финансиската стратегија во Solrise Finance.

Навистина, макро-средината е далеку од поддршка на класа на средства кои силно се перципираат како нестабилни, ризични и ранливи наспроти инфлацијата. И додека грижите за зголемувањето на каматните стапки ширум светот и геополитиката ги придвижуваат американските акции се поблиску и поблиску до „мечкина“ територија, крипто-валутите не се во ничија шопинг листа.

А сепак, дури и во ледената пустелија, постојат знаци дека крипто-кралот ќе се врати.

Биткоинот црпи сила од остатокот од крипто-пазарот – на пример, неговиот имиџ дава одредена сигурност за инвеститорите кои ги напуштаат алткоините, вклучително и стабилните монети, кои се сметаат за премногу ризични по колапсот на TerraUSD на почетокот на мај.

Доминацијата на биткоинот – мерка на односот помеѓу неговата пазарна капитализација и остатокот од крипто-пазарот, достигна 7-месечен максимум од над 44%, иако неговата цена опаѓа.

„Институционалните инвеститори особено бегаат на одредено место, до одреден степен, кон биткоинот, кој има највисок институционален прием“, вели Маркус Сотиру, аналитичар во GlobalBlock.

Минатата недела, фјучерсите на биткоин ја забележаа својата најголема нето долга позиција откако договорот беше понуден во 2018 година, според податоците на CFTC. Ова е сигнал дека трговците се подготвуваат за вреднување на криптовалутите

Страв и алчност

Биткоинот изгуби половина од својата вредност од својот врв од 69.000 долари на 10 ноември. Неговата цена флертуваше оваа недела со прагот од 30.000 долари, откако го достигна најниското ниво во последните 17 месеци од 25.401 долари на 12 мај. Монетата останува најголема по пазарна капитализација, но пазарната вредност на сите криптовалути сега е 1,3 трилиони долари – помалку од половина од 3 трилиони долари во ноември.

Индексот на Coinglass Fear & Greed за пазарно расположение – каде што 0 е екстремен страв, а 100 е екстремна алчност, е околу 13.

Ethereum, број еден криптовалута по пазарна капитализација, се движи околу 2.000 долари и се намалува за околу 60% од својот врв од 4.868 долари на 10 ноември.

Билал Хафез, главен извршен директор на истражувачката компанија Macro Hive, наведува 2.300 и 2.500 долари како клучни нивоа, предупредувајќи дека неуспехот да се задржат цените над едно од двете нивоа на краток рок ќе биде сигнал за намалување.

Пазарот е исплашен. Вкупниот обем на спот-пазарот за сите криптовалути на водечките берзи падна на 18,4 милијарди заклучно со понеделник (23 мај), што е помалку од половина од 48,2 милијарди долари забележани на 14 мај. Ова е најголемиот обем за 2022 година, според податоците на сајтот за истражување и вести The Block.

Glassnode на 9 мај соопшти дека биткоин од 33.600 долари ќе остави 40 отсто од инвеститорите „под вода“ – кога средството е поевтино отколку кога е купено.

„Многумина се прашуваат што да прават со нивните монети – да ги задржат како живот или да пријават загуби и да продолжат понатаму“, рече Линдзи Бел, главен пазарен стратег и монетарен стратег во Ally Invest.

„Добар потсетник е дека криптовалутите веројатно не треба да бидат повеќе од, да речеме, 1-2% од вашето портфолио“, додаде таа.