Се обврзаа на климатските цели, но сепак го поттикнуваат производството на фосилни горива

17

Светското производство на фосилни горива во 2030 година ќе го удвои нивото што се смета дека е во согласност со целите поставени со Парискиот климатски договор од 2015 година, соопштија Обединетите нации.

Извештајот на Програмата за животна средина на ОН (UNEP), кој ја проценува празнината во намалувањето на производството на фосилни горива и потребните стандарди за исполнување на климатските цели, доаѓа пред светската климатска средба COP 28 што започнува на 30 ноември во Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ), објави Ројтерс.

„Укинувањето на фосилните горива е едно од клучните прашања за кои треба да се преговара на COP 28“, рече научникот од Стокхолмскиот институт за животна средина (СЕИ), Плои Ачакулвисут, кој е и главен автор на извештајот. Таа инсистираше на тоа дека е неопходно земјите да се заложат за постепено укинување на сите фосилни горива за да се исполнат прокламираните намери.

Според Парискиот пакт, државите ветија дека ќе го ограничат долгорочниот пораст на просечните температури на помалку од два Целзиусови степени над прединдустриските нивоа и ќе се обидат да го спуштат на 1,5 степени.

Додека научниците велат дека употребата на фосилни горива мора да се намали за да се постигнат целите, земјите не успеаја да постигнат меѓународен договор за конкретни датуми за постепено укинување на јагленот, гасот или нафтата.

Извештајот анализираше 20 главни производители на фосилни горива и откри дека планираат да произведат вкупно околу 110 отсто повеќе фосилни горива во 2030 година отколку што би било во согласност со ограничувањето на затоплувањето на 1,5 степени Целзиусови и 69 отсто повеќе отколку што е во согласност со нивото на два степени.

Ниту една од 20-те земји не се обврза да го намали производството на јаглен, нафта и гас во согласност со ограничувањето на затоплувањето на 1,5 степени, се вели во извештајот. Се вели дека 17 земји се обврзале да постигнат нула емисии на затоплување, но повеќето продолжуваат да промовираат, субвенционираат, поддржуваат и планираат да го прошират производството на фосилни горива.