Се појави првата верзија на банкнотата БРИКС

76

Се појави првата варијанта на единствената валута на организацијата БРИКС, објави државната телевизија на Иран.
– Рускиот амбасадор во Јужна Африка ја демонстрираше банкнотата БРИКС 100 за време на церемонијата во амбасадата на ОАЕ во Преторија – напиша на платформата Х.

На фотографијата прикачена на пораката се гледа дека знамињата на Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, како и симболите на земјите се прикажани во круг во центарот на монетата.

Забележано е дека по демонстрациите, рускиот амбасадор му ја предал банкнотата на амбасадорот на Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ).

Самитот на БРИКС се одржа во Јоханесбург од 22 до 24 август. За време на настанот, јужноафриканскиот претседател Кирил Рамафоса објави дека од 1 јануари 2024 година, уште шест земји ќе станат полноправни членки на асоцијацијата – Саудиска Арабија, Аргентина, Египет, Етиопија, Иран и Обединетите Арапски Емирати.

Во исто време, бразилскиот претседател Луис Инасио Лула да Силва го поддржа создавањето на единствена сметководствена валута БРИКС.

Во меѓувреме, Максим Чирков, вонреден професор на Катедрата за политичка економија на Економскиот факултет на Рускиот универзитет за пријателство со народот, во интервју за „Известија“ истакна дека е многу корисно земјите-членки на БРИКС да издаваат сопствена валута. , бидејќи за нив ќе се отворат нови можности за развој.

БРИКС е меѓудржавно здружение основано во јуни 2006 година. Сега се состои од пет земји: Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, пренесува Политика.