SEC го истражува BNB токенот на Binance

23

„Блумберг“ објави дека Комисијата за хартии од вредност (SEC) на САД започнала истрага за токенот BNB.

Американскиот регулатор за хартии од вредност ги испитува првите денови на берзата со испитување дали продажбата на нејзиниот токен на BNB за време на првичната понуда на монети (ICO) во 2017 година претставува нерегистрирана продажба на хартии од вредност.

Претседателот на SEC, Гери Генслер, изрази загриженост дека платформите би можеле да бидат домаќини на токени кои би можеле да се класифицираат како хартии од вредност, но неговите коментари се фокусираа повеќе на надзорот на берзите на некотирани хартии од вредност отколку на самите проекти, како што правеа претходните раководства на SEC за време на бумот на ICO.

Во последниве месеци, Binance е под лупа на различни американски регулатори.

Исто така, објавено е дека SEC ја истражува американската поделба на берзата, Binance.US, за да се осигура дека правилно се разликува од нејзиниот глобален колега.

Службата за внатрешни приходи и Министерството за правда, исто така, внимателно го разгледуваат Binance за да добијат идеја за неговиот бизнис, а Комисијата за тргување со фјучерси на стоки (CFTC), исто така, започна истрага за тоа дали Binance им дозволил на жителите на САД да тргуваат на нејзината платформа.